Meer groenten en fruit eten in de praktijk

09-06-2015 23:02

Weetjes & Feiten

Meer groenten en fruit eten in de praktijk

Meer groenten en fruit eten in de praktijk

05-05-2014

Groenten en fruit leveren ons niet alleen een flinke portie van onze dagdagelijkse voedingsstoffen. Ook op lange termijn zijn ze een prima investering. Talrijke studies hebben aangetoond dat groenten en fruit de strijd aangaan met verschillende chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Groenten en fruit zijn nutriëntdense voedingsmiddelen. Ze brengen weinig energie aan meer veel essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Welke voedingsstoffen maken een stuk fruit of een portie groenten nu zo gezond? Voedingsvezels, vitamine C en ß-caroteen (de voorloper van vitamine A) zijn het best gekend bij het grote publiek. Maar ook verschillende mineralen en andere stoffen die ons minder bekend in de oren klinken zoals glucosinolaten, fenolen en flavonoïden dragen hun steentje bij. Een portie groenten en fruit kan daarom niet zomaar worden vervangen door een vitaminepil.

Variatie is de boodschap

Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Groenten en fruit kunnen elkaar dus niet vervangen. Er zijn zoveel verschillende lekkere groente- en fruitsoorten dat het zonde zou zijn ze niet eens allemaal te proeven. Zoals elke groente- en fruitsoort haar eigen smaak heeft, heeft ze ook haar eigen samenstelling. De ene soort bevat bijvoorbeeld wat meer ß-caroteen en een andere wat meer vitamine C. Variëren is dus de boodschap om volop van alle voordelen van groenten en fruit te kunnen genieten.

Jong geleerd...

Kinderen die vanuit hun omgeving gestimuleerd worden om regelmatig groenten en fruit te eten, zetten deze gezonde voedingsgewoonte op volwassen leeftijd meestal verder. Laat kinderen dus volop kennismaken met de mooie kleuren, de heerlijke smaken en de 101 combinatiemogelijkheden van groenten en fruit. Mensen die veel groenten en fruit eten, nemen over het algemeen ook een gezondere levensstijl aan; ze nemen minder calorieën op, zijn slanker, bewegen meer, roken minder en drinken minder alcohol.

Praktische tips

  • Groenten eten kan op elk moment van de dag. Neem een ruime portie bij de warme maaltijd (200 g of 4 groentelepels; dit komt overeen met ongeveer een half gevuld bord). Maar groenten passen ook perfect bij de broodmaaltijd. Bijvoorbeeld als beleg of als bijgerecht in de vorm van een slaatje. Groenten kunnen ook prima tussendoor, bijvoorbeeld een tas soep, een schaaltje kerstomaatjes, reepjes wortel of komkommer en radijsjes. En waarom geen groenten bij het ontbijt? Wacht dat je van een boterham met plattekaas en komkommer of een boterham met ham en tomaat?
  • Groenten kan je ook prima verwerken in puree of er groentesoep van maken. Neem minstens 400 g groenten per liter soep.
  • Fruit kan bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje. Eet 2 tot 3 stuks fruit per dag.
  • Kiezen voor seizoensproducten is niet alleen voordelig voor je portemonnee, het zorgt ook voor een gezonde variatie in je eetpatroon.
  • Was groenten en fruit atlijd voor gebruik. Ook als je ze nog gaat schillen.
  • Diepgevroren en voorgesneden groenten zijn gebruiksvriendelijk. Zolang je je houdt aan de bewaar- en bereidingsvoorschriften op de verpakking kunnen ze verse groenten goed vervangen.
  • Laat groenten nooit in water liggen voor je ze bereidt, anders ontsnapt er een flink deel van de vitaminen. Spoel liefst onder stromend water.
  • Kook je groenten niet langer dan nodig en slechts in een beetje water. Zo blijven ze lekker krokant en rijk aan vitaminen en mineralen.
  • Groenten lekker bereiden vraagt niet veel vet of zout. Voeg extra smaak toe met verse kruiden en specerijen. Een kruidenwijzer kan handig zijn. Verdoezel de smaak niet met allerhande sauzen, mosterd en ketchup.
  • Hoe gezond groenten en fruit ook zijn, ze kunnen andere productgroepen zoals graanproducten en aardappelen, zuivelproducten, vlees en vis niet vervangen. Meer groenten en fruit eten wil dus niet zeggen alleen maar groenten en fruit eten.

 

 

Contact

Karlien en Shirly bedienen je graag op volgende plaatsen dinsdag:
- Botermarkt Roeselare
- parking Gamma Diksmuide 16u-18.30u
woensdag:
- markt Veurne
- parking Decathlon Kortrijk 11u-13u
donderdag:
- parking Sunprotex Ieper 11u-13u
zaterdag:
- markt Ieper
- markt Waregem
0475/43.69.30 info@yolomi-food.com